Blog

SvenskaEnglish

En historia om ett litet vark

Det är den 17 december 2001 och jag och Göran är på väg ner för linan till något som vi tror är ett vrak, och så vitt vi vet är det ingen som har dykt på platsen tidigare.  När vi kommer när till fartyget verkar allt vara orört, ingenting saknas och lösa föremål ligger kvar på däck. Vi är en grupp av dykare som gör två dyk på vraket där vi undersöker och mäter det lilla fartyget.

 

Efter en del arkivsökning så lyckas vi identifera vraket som Fårö som sjönk 1958.

 

Fårö var en liten Coaster (ett litet lastfartyg), urspungligen byggd i Tyskland 1907 som en ångtrålare. Hon var 29 meter lång, 6,5 meter bred och byggd i järn. Fartyget had fått en Skandiamotor på 130 Hk inmonterad 1942 (Förmodligen av typ 322, du kan läsa mer om motorn på förnening L.Laurins hemsida här ).

 

Den 16 juli 1958 var hon på väg från Mäntyluoto i Finland till Köpenhamn med en last av trävaror. På grund av förskjutning i lasten kantrade hon utanför Ystad i samband med dåligt väder. Som tur var kunde besättningen på fartyget räddas.

 

Nedan följer artiklarna ur Skånska dagbladet och sydsvenskan dagen efter förlisningen:

 

Artikel om fårö

 Artikel om fårö

 

Och slutligen en bild av fartyget

 

Fårö

 

 


Tillbaka till bloggindex...


Av: Anders Bergman

Publicerat: 2022-09-15

 

CaveCookiePå h2o-diving.se använder vi kakor (cookies) för att statistik och för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare eller klicka på "Jag förstår" godkänner du att vi använder kakor.
Läs mer om kakor här.