Blog

SvenskaEnglish

Open Water Diver!

Sommaren 1992, Miami, Florida. 

 

Jag och min bästa vän Magnus startar vår PADI Open Water Diver-kurs.

 

Poolpassen gjordes utomhus i poolen på ett hotell. Regnet öste ner och himlen var svart. Alla övningar gick bra men jag fick inte till tryckutjämningen. Jag kunde helt enkelt inte. Trots att vi precis haft genomgång och vår instruktör Dave Nay tydligt berättat hur vi ska agera om vi får ont i öronen så signalerar jag ok och fortsätter...

 

Våra första två havsdyk gjordes på "5th Street On the beach". Jag var ganska nervös när vi gick i vattnet. Kan inte minnas att jag såg något speciellt. Gissningsvis koncentrerade jag mig så hårt på övningarna att jag missade allt runt omkring mig. Min tryckutjämning gick lite bättre men var fortfarande långt ifrån perfekt.

På debriefingen berömde vår instruktör oss och beskrev entusiastiskt morgondagens avslutande båtdyk på Biscayne Wreck. 

 

"We will dive to a maximum depth of 60 feet and you are going to see..." 

Efter det hörde jag inte mer. Hur skulle jag kunna tryckutjämna ner till 18 meter när jag haft problem i poolen?!?

 

Det var med tunga steg jag gick med Magnus i marinan till dykbåten morgonen efter. Minns inte mycket av resan ut till vraket. Väl på plats och med båten förtöjd hopppar vi i vattnet. Vår instruktör kollar att vi är ok och signalerar att vi ska påbörja nedstigningen. Jag släpper inte näsan med handen och blåser och blåser och blåser. Det börjar kännas i öronen och jag gör mig beredd att signalera att jag måste gå upp. Jag sväljer lite vatten som kommit in i munnen och då ploppar det till i öronen. En helt otrolig känsla! Öronen är tryckutjämnade! Vi fortsätter ner  mot vraket och öronen följer helt plötsligt enkelt med i tryckförändringarna. 

 

Det är enorm känsla att se vraket torna upp sig och det är fortfarande efter alla år ett av mina bästa dykminnen. Havsaborrar, rockor och fiskar i färger som jag aldrig någonsin sett tidigare! Det är otroligt spännande att utforska vraket och jag minns tydligt glädjen av att ha klarat av dyken och kursen.

 

Jag försöker alltid påminna mig om min egen första kurs när nu jag är instruktör. Att det inte behöver vara så enkelt de där första gångerna man andas under vatten.

 

Nöjda (och unga) Open Water Divers.Efterlängtat

 

 


Tillbaka till bloggindex...


Av: Patrik Jeppsson

Publicerat: 2019-05-16

 

CaveCookiePå h2o-diving.se använder vi kakor (cookies) för att statistik och för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare eller klicka på "Jag förstår" godkänner du att vi använder kakor.
Läs mer om kakor här.