S/S King

SvenskaEnglish

S/S King

S/S King

HMS Kilgarvan Notis om King ur GHT


Tekniska data
Typ: Ångare
Längd: 55,5 m
Bredd: 9,1 m
BRT: 645 ton
Byggår: 1918
Förlisnings år: 1941
Dykdjup: 28-38 m

S/S King var ett 54 meter långt ångfartyg byggt i stål 1918 för den Brittiska flottan som som HMS Kilgarvan i Middlesborough av Smiths Dock Co Ltd.

HMS Kilgarvan tillhörde Kil-klassen som byggdes för att motverka U-båthotet från den tyska flottan under första världskriget. De var konstruerade med hydrofoner och sjunkbomer för att upptäcka och förstöra fiendens ubåtar innan de utgjorde ett hot mot de ententens konvojer. Varje fartyg tog cirka sex månader att bygga och namngavs efter byar i Skottland och Irland som började med "Kil".

Fartyget byggdes efter första världskriget om lastfartyg och såldes till Brødrene Lothe A/S i Haugesund, när fartyget såldes till Norge bytte hon också namn till King.

Den 19 november 1941 var King på väg från Holtenau till Kalmar då det grundstötte på Utklippan. Fyra dagar senare sjönk fartyget medan det var under bogsering.

Den 20 november skrev Karlshamns Allehanda följand om olyckan: "Norsk ångare på grund vid Utklippan. En norsk ångare "King" från Hörbysund på 750 ton gick på torsdagsmorgonen på grund vid Utklippan. Fartyget som står på den sydligaste udden, gick hårt på och sprang läck. Bärgningshjälp har rekvirerats och bärgningsångare är på väg från Malmö samt väntas anlända till olycksplatsen på fredagskvällen. Fartygets befälhavare är kapten Boddenes och det har 14 mans besättning." Även Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning hade en notis om olyckan (se bild till höger)

Idag står vraket nästan kölrät på botten på 38 meters djup, man når henne på 28 meters djup och däcket ligger på ca 33 m djup.

Beskivning S/S King Ladda ner beskivning