Dalby

SvenskaEnglish

 utf_dalby_banner

Dalby stenbrott

Dykplatsbeskrivning:
Dalby stenbrott är en lättillgänglig och fin dykplats som passar alla sorters dykare. Då maxdjupet i brottet aldrig överstiger 10 meter, lämpar det sig väl för nybörjare. Igång sker lättast i den lilla bukten precis nedanför backen som går ner ifrån parkeringen. Här finns grund, sluttande sandbotten och en liten brygga att lägga utrustning på. Vada ut till lite djupare vatten, gå ner och följ sluttningen ut i brottet. Ett alternativ är att gå ut på udden till vänster om bukten, och hoppa i vattnet.

Dyk i Dalby stenbrott brukar allt som oftast ske utmed kanterna på brottet. Här finns starkt sluttande stenvallar som ringar in brottet, och det är här allt intressant finns. Längre in i brottet finner ni slät dybotten. Utmed kanterna på brotten finns, förutom den intressanta bottenstrukturen, en hel del skrot som folk kastat i. Här finns bildelar, stora tunnor, datorer, träd och cyklar. Ett helt varv runt brottet brukar i normal takt ta runt en timme.

Just nedskräpningen är ett stort problem runt stenbrottet, särskilt under sommarmånaderna. Markägarna uppskattar om dykare vill hjälpa till att ta upp lite skräp medan de dyker.

Marinbiologisk information:
I stenbrottet finns en stor population av kräftor, samt sparsamt med inplanterad öring och regnbåge. Störst chans att se dessa djur är under nattdyk. Det är givetvis förbjudet att plocka kräftor i brottet.

Vägbeskrivning:
Kör på Dalbyvägen/väg 16 mot Dalby, sväng vänster i andra rondellen och följ Veberödsvägen genom Dalby. Vägen övergår till en 70km/h-landsväg när ni kommer utanför Dalby, och efter en kort stund ser ni en parkeringsskylt pekandes vänster. Sväng in här och parkera på parkeringen, stenbrottet ligger precis nedanför.