Johannes L

SvenskaEnglish

JohannesL

Johannes L


Tekniska data
Typ: Coaster
Längd: 48,5 m
Bredd: 8,7 m
BRT: 489 ton
Byggår: 1951
Förlisnings år: 1971
Dykdjup: 12 m

Johannes L var ett tyskt lastfartyg(coaster) byggt 1951 på J J Sietas Schiffswerft i Hamburg. Hon var byggd i stål 48,5 meter lång och 8,7 meter bred. Fartyget hade en besättning på 5 man och var på väg från Helsingborg till Stralsund utan last när hon sjönk.

Den 26 november 1979 lämnade fartyget Kopparverkshamnen i Råå, strax söder om Helsingborg. Redan innan hon kommer ut ur hamnen börjar problemen. På grund av den hårda vinden får Johannes in stäven på grunt vatten varvid ett hål slås upp på babords sida, då detta inte upptäcks så lämnar Johannes hamnen och sätter kurs söderut. Ett par hundra meter utanför hamninloppet börjar fartyget att luta och man sänder ut ett nödrop. Besättningen räddar sig i livflotten och blir snabbt upplockade av tillskyndande räddningsfartyg. Kaptenen, Ferdinand Gerkens bestämmer sig för att rädda skeppspapperena och hoppar tillbaka ombord för att hämta dem. Han är sedan nära att drunkna innan lotspersonal med fara för sitt eget liv kan rädda honom ur det kalla vattnet.

Idag ligger vraket på babords sida på nio meters djup men styrbords reling ligger bara på knappt en meters djup. Johannes ligger på sandbotten cirka 250 meter ut från land. Vraket är täckt med musslor och delar av överbyggnaden har delvis rasat samman men det är ändå ett mycket trevligt vrakdyk.

 

Beskivning Johannes L Ladda ner beskivning


CaveCookiePå h2o-diving.se använder vi kakor (cookies) för att statistik och för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare eller klicka på "Jag förstår" godkänner du att vi använder kakor.
Läs mer om kakor här.