M/T Martina

SvenskaEnglish

Martina

M/T Martina

Tekniska data
Typ: Motortanker
Längd: 55 m
Bredd: 9,3 m
BRT: 862 ton
Byggår: 1968
Förlisnings år: 2000
Dykdjup: 24 m

Martina byggdes som ett torrlastfartyg 1968 i Norge. Hennes första namn var Jytte Dania, efter en skiftande karriär blev hon 1989 ombyggd till syratanker med tre stycken syratankar i stål. Strax efter detta blev hon utflaggad till Liberia flagg.

Den 28 mars 2000 var det riktig dåligt väder utanför Kullaberg med snöfall och dålig sikt, Martina var på väg söderut från Norge till Köpenhamn med en last av 600 ton saltsyra. På väg norrut kommer det stora containerfartyget Werder Bremen, på grund av den dåliga sikten upptäcker fartygen inte varandra förrän avståndet mellan dem är mindre än 200 meter. Trots att fartygen girar kraftigt är det försent och kollisionen är oundviklig, Werder Bremen träffar Martina strax för om bryggan med sådan kraft att Martin klyvs.

Idag är vraket brutet på mitten och fören ligger ca 2 sjömil från aktern. De flesta dyken på vraket görs på aktern, där överbyggnaden i stort sett är intakt och det finns goda möjligheter till penetreringar.

 

Beskivning Martina Ladda ner beskivning

 

Martina_ritning


CaveCookiePå h2o-diving.se använder vi kakor (cookies) för att statistik och för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare eller klicka på "Jag förstår" godkänner du att vi använder kakor.
Läs mer om kakor här.