Grottdykning

SvenskaEnglish

cave_banner

cave_start_image3Det är få människor förunnat att få se och uppleva platser som nästan ingen sett förut, men detta är något som händer när man dyker i grottor. Man kan få se fantastiska formationer, enorma undervattenssalar, vindlande gångar skapade av vattnets strömmar under årtusenden. Man kan också få uppleva gruvgångar där tiden har stått stilla och ingen har rört något sedan arbetarna la ner sina verktyg och gick hem.   

Att vistas under jorden och dessutom under vattnet är såklart förknippat med en del risker, till exempel finns det risk för att fastna eller att  få slut på gas. Dessa risker kan dock hanteras på ett bra sätt med korrekt utbildning, utrustning och ett bra säkerhetstänkande. Dessa procedurer får man lära sig under sin grottdykarutbildning. 

Att utbilda sig till grottdykare sker normalt sett i flera steg (även om man kan kombinera kurserna). Man börjar med en Cavern utbildning där man dyker inom dagsljuszonen, där efter fortsätter man med en Intro to Cave kurs där man går längre in i grottan innan man avslutar med en Full Cave eller en Technical Cave.

cave_start_image1För att dyka på ett säkert sätt i en grotta krävs det att man har med sig dubbelt av alla livsuppehållande system, d.v.s.  man använder samma typ av utrustning vid teknisk dykning (för mer information om utrustning för teknisk dykning klicka här). Du kan självklart också använda en rebreather.

 

 

 


CaveCookiePå h2o-diving.se använder vi kakor (cookies) för att statistik och för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare eller klicka på "Jag förstår" godkänner du att vi använder kakor.
Läs mer om kakor här.