Utrustning

SvenskaEnglish

 tec_utr_banner

När man skall dyka tekniskt, framför allt om man skall göra penetreringar eller dyka med dekompression krävs det ganska mycket extra utrustning. Man behöver till exempel alltid ett extra luftförråd, två lampor, en linrulle och två skärverktyg. Det går inte att modifiera en vanlig utrustning, d.v.s. en standard jackväst med en enkelflaska så att den passar för detta. Man inser ganska snabbt att man behöver ett dubbelpaket eller en sidemount rig med allt vad det innebär.

Den utrustning som beskrivs här är en grundläggande standard tec rig som krävs för alla våra tec kurser. Denna sidan är fortfarande under konstruktion och felaktigheter kan förekomma. Dessutom kommer det att tillkomma mycket mer information.

Flaskor och kranar

Utgångspunkten i utrustningen är två stycken flaskor ihopsatta med två stålband. Dessa flaskor kan ha vilken storlek som helst och bör vara så smidiga som möjligt men skall du dyka djupare (från Tec 45 oc nedåt) krävs i normala fall minst dubbeltolvor. Man skall dock tänka på två mycket viktiga saker, dels att man får tillräckligt mycket gas med sig och dels att om man tänker sig att gå vidare till teknisk dykning får inte flaskorna vara mindre än tolv liter flaskor (man bör dessutom inte sätta ihop två stycken knubbtolvor då detta ger ett allt för bulligt flaskpaket).

tec_valve

 Isolerande manifoldkran

På flaskorna skall man ha en så kallad manifold kran dvs. en kran med möjlighet att koppla på två förstasteg och har möjlighet stänga av förstastegen separat (se bild). Att båda förstastegen går att stänga av och sätta på oberoende av varandra är mycket viktigt eftersom det gör att man har tillgång till hela luftförrådet även om man skulle få ett fel på ett av förstastegen.

När man köper ett dubbelpaket bör man se till att man får en kran där o-ringarna tätar axiellet.

Om man är intresserad av teknisk dykning bör man även skaffa sig en kran med en isolerande manifold, d.v.s. man kan isolera flaskorna totalt från varandra. Detta är ett krav för de flesta kurser inom teknisk dykning.

Västen (eller vingen och remstället)

För att utrustningen skall klara av vikten av ett större dubblepaket krävs att man använder en stål eller aluminium platta med ett remställ då en traditionell BCD kommer att slitas sönder.

tec_backplate

Stålplatta och remställ

 

Regulatorer

Regulatorn är hjärtat i din dykutrustning och om den slutar att fungera tar luften slut väldigt fort, är du då inne i ett vrak har du stora problem. Det är därför viktigt att du väljer en regulator som är anpassad för dykning i kalla svenska vatten, på 40 meters djup är det nästan alltid 4 grader varmt och då finns det risk för att regulatorn fryser. Du bör därför välja en balanserad membran regulator(se bild), d.v.s. en regulator där de rörliga delarna inte är i direktkontakt med vattnet och regulatorns prestanda inte påverkas av trycket i flaskan. I en kolvregulator har kolven direktkontakt med vattnet(se bild) och därför är frysriken mycket större.

tec_bal_memb   
           
 tec_bal_kolv

Balanserad membranregulator
(klicka här för animation) 

Balanserad kolvregulator
(klicka för animation)

Vid teknisk dykning krävs det som tidigare nämnts att du har två stycken regulatorer. Om den ena skulle frysa behöver du kunna stänga av den och byta till den andra regulatorn eftersom du inte kan gå direkt upp till ytan genom att göra en kontrollerad simmad nöduppstigning . 

tec_hose

 

tec_light

Lampor

När man skall penetrera vrak eller dyka dyka tekniskt krävs det att man har två stycken lampor en huvudlampa och en backuplampa, eftersom om huvudlampan skulle slockna när man är inne i vraket blir det mycket svårt att komma ut igen om man inte har ljus med sig.

Huvudlampan bör vara relativt kraftig eftersom mer ljus ger en mycket bättre upplevelse av vraket och när man kommer ner mot 30 meters djup är det ganska mörkt. Det underlättar även om huvudlampan har ett så kallat ”goodman grip”(se bild) eftersom det gör att man inte behöver hålla lampan utan man har båda händerna fria att arbeta med.

 Före varje dyk bör man även kolla batterierna i både huvud och backuplampa,  så man inte riskerar att få slut på batteri mitt under dyket. Detta förstör dyket och orsakar en onödig risk för dig själv och din parkamrat.

 

 

 


CaveCookiePå h2o-diving.se använder vi kakor (cookies) för att statistik och för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Genom att surfa vidare eller klicka på "Jag förstår" godkänner du att vi använder kakor.
Läs mer om kakor här.